Sanan WordPress kuulee nettisivujen kehittäjien keskuudessa useasti. Mutta mitä se tarkoittaa? Sen saat selville lukemalla tämän artikkelin.
WordPress on yksinkertainen ja suosittu tapa tehdä oma nettisivu tai blogi. Jopa yli 32% kaikista nettisivuista käyttää WordPressiä.
WordPress teknisellä tasolla
Teknisellä tasolla WordPress tarkoittaa avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmää, joka on lisensoitu GPLv2:n mukaisesti, joka tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi muokata tai käyttää WordPress -ohjelmistoa ilmaiseksi.
Sisällönhallintajärjestelmä on siis työkalu, jonka avulla on helppo hallita sivustosi sisältöä ilman sen kummempaa osaamista koodauksesta. WordPressin tavoitteena on siis tehdä verkkosivuston rakentamisesta helppoa kaikille. Jopa niille, jotka eivät ole kehittäjiä.
Minkälaisia nettisivuja sillä voi tehdä?
Aluksi WordPress oli tarkoitettu pääasiallisesti blogien luomiseen, mutta pian siihen alkoi tulla uusia laajennuksia ja teemoja. Tänä päivänä sillä voi tehdä kaikenlaisia nettisivuja.
WordPress on suosittua erityisesti yritysten, blogien ja verkkokauppojen keskuudessa, mutta kuten sanottu, sitä voi käyttää melkeinpä kaikenlaisiin nettisivuihin.
WordPress.orgin ja WordPress.comin ero
Lyhyesti sanottuna, WordPress.org on maksuton avoimen lähdekoodin WordPress -ohjelmisto, jonka voi itse asentaa omaan verkkopalveluusi (Web host) ja käyttää sitä sivuston luomiseen, joka on sitten täysin sinun omasi, mutta kun teet sivuston WordPressin ilmaisella versiolla, sinun pitää itse hankkia domain-nimi ja hosting -palvelu.
WordPress.com taas on maksullinen, voittoa tavoitteleva palvelu, joka käyttää WordPress.orgia. Se voi olla helppokäyttöisempi, mutta WordPress.orgilla saat aikaan paljon monipuolisempaa sisältöä nettisivullesi. WordPress.com tarjoaa myös domain nimen ja hosting -palvelun.
Yleensä WordPressistä puhuttaessa ihmiset tarkoittavat avoimen lähdekoodin WordPress.orgia, joka on siis se ilmainen versio. Jos haluat tehdä oman nettisivun WordPressiä käyttäen, WordPress.org on yleensä se parempi vaihtoehto.
Kuka teki WordPressin ja milloin?
WordPress sai alkunsa projektina nimeltä b2/cafelog vuonna 2003.
Koska WordPress on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, todella monella henkilöllä on näppinsä pelissä WordPressissä, mutta alkuperäisen idean WordPressistä saivat henkilöt nimeltä Matt Mullenweg ja Mike Little.
Matt Mullenweg on toiminut WordPressin kansikuvana siitä lähtien, ja hän on myöskin keksinyt WordPress.comin eli sen maksullisen version.
Miten ihmiset tienaavat rahaa WordPressin avulla
Avoimen lähdekoodin ohjelmistojen kaksi tuottavinta osaa ovat tuotteet tai palvelut, jotka perustuvat samaan avoimeen lähdekoodiin. Nämä voivat olla esimerkiksi laajennuksia.
Monet kehittäjät ovat luoneet miljoonien arvoisia yrityksiä WordPressiä hyödyntäen tekemällä esimerkiksi kaupallisia laajennuksia, kaupallisia teemoja tai tarjoamalla WordPress hosting -palveluita.
Esimerkkejä yrityksistä, jotka ovat hyödyntäneet WordPressiä onnistuneesti:
- WPEngine, WordPress-hosting -yritys, joka on kerännyt yli 40 miljoonan dollarin voitot.
- Awesome Motive, Syed Balkhin johtama miljoonien arvoinen yritys, joka on tehty WordPressiin perustuen ja sitä hyödyntäen. Yritys hallinnoi mm. WPBeginner-, OptinMonster-, WPForms-, MonsterInsights- ja muita todella suosittuja WordPress -laajennuksia.
- Sucuri, WordPress-tietoturvaan liittyvä yritys, joka on suosittu omilla markkinoillaan.
WordPress ja tekijänoikeus
WordPressillä on tekijänoikeus, joka on lisensoitu siten, että jokainen saa käyttää sitä, mutta kaikki tehdyt muutokset ja osuudet ovat tekijänoikeudella suojattuja.
WordPress on julkaistu GPLv2:n mukaisesti, joka tarkoittaa, että voit käyttää, muokata ja jakaa koodia vapaasti. Sinulla itselläsi on tekijänoikeudet omiin tekemiisi muutoksiin, mutta ei koko koodiin. Kaikki WordPressillä tekemäsi johdannaiset julkaisut ja muutokset ovat myöskin GPL:n lisensoimia. Se tarkoittaa taas sitä, että muut voivat käyttää, muokata ja jakaa tekemääsi koodia millä tahansa haluamallaan tavalla. JavaScript-koodit, CSS-koodit ja kuvat ovat kuitenkin sinun omistuksessasi täysin. PHP ja HTML käyttää sen verran laajasti WordPress-toimintoja, että ne ovat myöskin lisensoitu GPL:n mukaan. WordPressin tekijänoikeudet ovat melko monimutkaisia, joten jos aiot julkaista WordPressillä, kannattaa niistä ottaa ensin selvää.