Nettisivun julkaiseminen

Kun olet saanut sivusi koodipuolen valmiiksi ja olet järjestellyt tiedostot, jotka muodostavat nettisivusi, on aika julkaista se Internetissä. Nettisivujen julkaisemiseen löytyy monta ohjetta Internetistä. Julkaiseminen saattaa aluksi vaikuttaa sekavalta, sillä siihen on tarjolla monta eri lähestymistapaa. Tässä artikkelissa käsittelemme muutamia näistä lähestymistavoista.

Verkkotunnus sekä ylläpitopalvelu

Etusivullamme on lisää tietoa siitä, miten ylläpitopalvelut sekä verkkotunnukset toimivat. Tässä kuitenkin vielä nämä käsitteet pähkinänkuoressa.

  • Ylläpito – vuokrattava tila ylläpitopalveluita tarjoavan yrityksen palvelimella. Nettisivusi tiedostot tallennetaan palvelimelle, ja ne ovat sitten löydettävissä internetistä.
  • Verkkotunnus – uniikki verkkosivun osoite, jolla ihmiset löytävät sivusi, esimerkiksi http://google.com. Monet yritykset tarjoavat verkkotunnuksen ostoon liittyviä palveluita.

Tämän lisäksi tarvitset FTP- eli File Transfer Protocol -ohjelman, jonka avulla voit siirtää tiedostosi palvelimelle. FTP-ohjelmista on monia versioita, ja ne yleensä maksavat hieman.

Miten löydän nämä palvelut?

  • Voit etsiä vaikkapa hakukoneellasi (Google, Yahoo) erilaisia verkkotunnuksen ostoon liittyviä yrityksiä, sekä ylläpitopalveluihin erikoistuneita yrityksiä. Nämä palvelut eivät yleensä maksa paljoa, jos kyseessä on pienimuotoinen verkkosivu.
  • Jotkin puhelinoperaattorit saattavat tarjota ylläpitoa pienimuotoisille nettisivuille. Nämä voivat olla jopa ilmaisia, jos olet kyseisen puhelinoperaattorin asiakas.
  • On tarjolla joitakin ilmaisia palveluita kuten Neocities, Blogger sekä WordPress. Näitä käyttämällä et välttämättä tarvitse FTP-ohjelmaa, vaan tiedostojen lataaminen tapahtuu palvelun oman käyttöliittymän avulla. Lisää tietoa WordPressistä löydät WordPress -artikkelistamme.
  • Jotkin yritykset voivat myöskin tarjota ylläpitoa ja verkkotunnusten ostoa samassa paketissa.

Online-työkälut

  • Github on “sosiaalinen koodaus” -sivusto, jonka avulla voi ladata tiedostoja Git-versionhallintajärjestelmään. Tämän tehtyäsi voit tehdä yhteistyötä muiden koodaajien kanssa. Järjestelmässä kaikki on avointa lähdekoodia, joka tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi löytää koodisi, muokata sitä, tehdä siihen parannuksia ja vaikka oppia itse uusia lähestymistapoja koodaukseen sen avulla. GitHubilla on ominaisuus nimeltä GitHub Pages, jota käyttäen voi laittaa verkkosivuston koodin näkyville verkkosivulle.
  • Google App Engine on foorumi, jota käyttäen voi itse rakentaa ja käyttää sovelluksia Googlen omassa infrastruktuurissa.

Tämänlaiset työkalut ovat suurilta osin ilmaisia, mutta niissä on sitten luonnollisesti tiettyjä rajoituksia.

Web-pohjainen IDE (Integrated Drive Electronics)

Netistä löytyy monia eri sivuja, jotka ikään kuin emuloivat nettisivuston kehittämisympäristöä. Voit kirjoittaa näihin ympäristöihin koodisi suoraan ja sivustot sitten näyttävät, miltä koodisi näyttää nettisivullasi. Tämä kaikki tapahtuu vain yhdessä välilehdessä. Nämä työkalut ovat yleensä melko helppokäyttöisiä, ilmaisia, sekä todella hyviä oppimistyökaluja. Web-pohjaiset IDE -palvelut yleensä tarjoavat myös samalla sivullesi uniikin verkkotunnuksen, mutta ylläpitoa ne eivät tarjoa esimerkiksi kuville, tai videoille. Ominaisuudet ovat siis jossakin määrin melko rajattuja.

Voit kokeilla muutamia Web-pohjaisia IDE -palveluita, ja sitten päättää, sopisiko tämä vaihtoehto sinulle.

Esimerkkejä tällaisista palveluista ovat JSFiddle, Thimble, JS Bin, ja CodePen.

Yhteenveto

Verkkosivun julkaisemiseen on siis monia tapoja. Tässä vielä yhteenvetona asiat, jotka pitää muistaa, kun on julkaisemassa omaa nettisivuaan:

  • Osta verkkotunnus, niitä saa melko halvalla ja monet nettisivut myyvät niitä.
  • Osta tila ylläpitopalveluihin erikoistuneen yrityksen palvelimelta. Tämäkään ei ole kallista, jos kyseessä ei ole kovin suuri tiedostomäärä.
  • Liitä ostamasi ylläpitopalvelin verkkotunnukseesi käyttäen FTP-ohjelmaa.

Muista vielä valita se oikea kieli kohdeyleisölle, nimittäin voit kirjoittaa sen valmiiksi haluamallesi kielelle, kuten Blog Unibet Euro 2021 -sivu tai kääntää sivun useammalle kielelle.

Ei kovin vaikeaa, vai mitä? Onnittelemme uuden nettisivusi johdosta!