Oman domainin rekisteröiminen

Domain eli verkkotunnus on yrityksen tai muun nettisivun tunnus. Nettisivun nimi on syytä valita huolella, sillä hankalasti muistettava nimi karkottaa kävijät. Yksinkertainen ja kekseliäs nimi taas houkuttelee kävijöitä sivustolle. Jos ajatellaan bloggaajia, jotka ovat nykyajan suosittuja vaikuttajia, heidän nettisivunsa löytyvät monesti etu- ja sukunimen takaa. Bloggaajalle tällainen toimiikin. Yrityksen taas on hyvä kiinnittää hieman enemmän huomiota nimeen. Nimen tulisi kertoa jotakin yrityksen palvelusta tai tuotteesta. Yrityksen ja yksityishenkilön nettisivujen välillä on siis eroja.

Ketkä voivat rekisteröidä .fi-tunnuksen?

.fi-tunnuksen voivat rekisteröidä kaikki yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt. Kotipaikkakunnalla ei ole väliä. Tunnus viittaa kuitenkin Suomeen, joten nettisivut tulee olla suomeksi tai niillä tulee olla joku yhteys Suomeen. Ennen rekisteröintiä on hyvä selvittää tunnuksen lainmukaisuus, sillä verkkotunnus ei saa loukata patentoitua tavaramerkkiä tai nimeä.

Verkkotunnuksen tulee myös olla vapaana, jotta sitä voidaan käyttää. Tämäkin on yksi selvitettävistä asioista. Vapaana olevat verkkotunnukset voi selvittää helposti niin sanotuista whois-rekistereistä. Jos kyseinen verkkotunnus ei ole vapaana .fi-tunnuksella, voi vastaavanlaista verkkotunnusta kokeilla erikoisemmilla tunnuksilla. Näitä ovat esimerkiksi .online, .pro tai .io. Erikoisemmat tunnukset voivat jäädä paremmin kävijöiden mieleen, mutta toisaalta taas suomalaisten käyttäjien keskuudessa .fi kuuluu luotetuimpien tunnusten joukkoon. Sama pätee myös domain-nimiin yleisesti. Erikoiset domain-nimet kiinnostavat kävijöitä, mutta niitä ei muista niin hyvin kuin yleisiä nimiä.

Paljon muutakin kuin vain nimi

Verkkotunnus ei ole pelkästään nettisivun nimi, vaan siihen liittyy paljon muutakin. Verkkotunnuksen alle voi liittää nettisivun lisäksi myös sähköpostin. Tällöin sähköposti ei ole Gmail, Hotmail eikä mikään muukaan yleisistä sähköpostiosoitteista. Verkkotunnukseen liitetyn sähköpostin pääte on verkkosivuston nimi. Tämä tuo nettisivulle ammattimaisemman otteen, sillä harvat yritykset käyttävät ilmaisia sähköposteja.

Verkkotunnus on siis tärkeä osa joko yksityishenkilön pitämää nettisivua tai yrityksen tai yhteisön nettisivua. Verkkotunnuksen luomiseen voi käyttää ammattilaisten tarjoamia palveluita, mutta toisaalta sen voi tehdä itsekin. Verkkotunnuksen ja kaiken muun luominen sen ympärille vaatii paljon aikaa ja vaivaa. Pienellä harjoittelulla verkkotunnuksen ja nettisivujen luominen onnistuu keneltä tahansa.